Σαράκι του ξύλου: Τί είναι και πώς καταπολεμείται
0 σχόλια

Σαράκι του ξύλου

Το σαράκι είναι μια ονομασία που έχουμε δώσει για τα ξυλοφάγα έντομα.

Η ζωή του έχει 3 στάδια
Το πρώτο στάδιο της ζωής του εντόμου αυτού είναι το αυγό. Το θηλυκό έντομο εναποθέτει τα αυγά του σε κάποια σημείο του ξύλου, όχι τόσο ευδιάκριτα για τον άνθρωπο.

Τα αυγά σ’ ένα μήνα περίπου εκκολάπτονται (σκάνε όπως λέμε) και βγαίνει η προνύμφη με τη μορφή σκουληκιού, η οποία μπαίνει μέσα στο ξύλο και αρχίζει να το τρώει.

Αυτό είναι το δεύτερο στάδιο που διαρκεί από 3 έως 10 χρόνια.
Σε αυτό το στάδιο οι προνύμφες τρώνε συνέχεια το ξύλο κάνοντας διαδρόμους.
Υπάρχουν έντομα που τρώνε το ξύλο κάτω από την επιφάνειά του και άλλα στην καρδιά του ξύλου και αυτά είναι και τα πλέον επικίνδυνα.

Όταν το έντομο φτάσει στο στάδιο ενηλικίωσης, παραμένει κάτω από την επιφάνεια του ξύλου και φτιάχνει ένα κουκούλι που καλύπτει όλο το σώμα του σαν πέπλο (το στάδιο αυτό είναι το τρίτο και ονομάζεται νύμφη).
Το στάδιο αυτό διαρκεί περί τον ένα μήνα και ονομάζεται και pupa.
Μέσα στο κουκούλι του το έντομο μεταμορφώνεται από σκουλήκι σε ώριμο έντομο (με κεραίες, φτερά, ποδαράκια κλπ.).

Στη συνέχεια τρυπάει το ξύλο και φεύγει από το ξύλο για να πάει να ζευγαρώσει και να αρχίσει ένας νέος βιολογικός κύκλος.

Εκείνο που θέλει ιδιαίτερη προσοχή είναι ο έγκαιρος εντοπισμός του προβλήματος.
Οι τρυπούλες που παρατηρούμε με τα βουναλάκια σκόνης σημαίνει ότι έχουμε πρόβλημα.
Η τρύπα σημαίνει έξοδο του εντόμου. Άρα το να ρίχνουμε διάφορα εντομοκτόνα και κυρίως αεροζόλ μέσα στις τρυπούλες δεν έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα.

Το σαράκι του ξύλου το αντιλαμβανόμαστε και από τον θόρυβο που κάνει τρώγοντας το ξύλο. Σε συνθήκες απόλυτης ησυχίας κυρίως τις βραδινές ώρες το «μασούλημα» του εντόμου ακούγεται!

Τα έντομα αυτά ενεργοποιούνται με την άνοδο της θερμοκρασίας, προς την άνοιξη, σε πλήρη δε δραστηριότητα είναι τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι σε λανθάνουσα κατάσταση και δεν ακούγονται, εκτός και εάν ο χώρος όπου ευρίσκονται θερμαίνεται.
Σε μία καινούργια ξύλινη κατασκευή που έχει παρατηρηθεί προσβολή στον πρώτο ή δεύτερο χρόνο από τη στιγμή της κατασκευής της, σημαίνει ότι το έντομο βρισκόταν μέσα στο ξύλο όταν παραδόθηκε στον πελάτη, διότι όπως προαναφέραμε το μικρότερο χρονικό διάστημα του δεύτερου σταδίου είναι 3 χρόνια.

ΤΡΟΠΟΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ
Για το σαράκι του ξύλου υπάρχουν διάφοροι τρόποι καταπολέμησης:

Μέθοδος υποκαπνισμού. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται για κάθε είδος ξυλοκατασκευής και γίνεται με τοξικά φάρμακα και αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας.

Πρέπει να προσεχθούν τα άλλα αντικείμενα που βρίσκονται στο χώρο απεντόμωσης για να μην καταστραφούν από το χρησιμοποιούμενο αέριο.

Μέθοδος καπνισμού. Προσοχή, η μέθοδος καπνισμού εφαρμόζεται μόνον σε άδεια αμπάρια ή αποθήκες για να εξοντωθούν έντομα που πετάνε ή ευρίσκονται στην επιφάνεια των ξύλων, των μετάλλων και λοιπών επιφανειών και δεν έχει διεισδυτική ικανότητα για να εισέλθει εντός του ξύλου και να εξοντώσει τα έντομα, όπως έχει η μέθοδος υποκαπνισμού, άρα δεν συνιστάται για απεντομώσεις ξύλων.

Με ένεση
Υπάρχουν στο εμπόριο μυκητοκτόνα με τη μορφή ένεσης που εφαρμόζονται στο σώμα του σκουληκιού.
Η δυσκολία είναι να εντοπιστεί η ακριβής θέση του κάτω από την επιφάνεια του ξύλου και αυτό επιτυγχάνεται κυρίως με την ακοή σε απόλυτη ησυχία.

Και επειδή η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη, αποτρέψτε τα ξυλοφάγα έντομα να εισχωρήσουν στην ξυλεία σας προστατεύοντας τα με συντηρητικά/μυκητοκτόνα ξύλου.

Σχολιάστε

Όλα τα σχόλια ελέγχονται πριν δημοσιευτούν